Kurumsal Ki̇mli̇k Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
3 Nisan 2021, Cumartesi
Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimlik kısaca bir firmanın her şeyidir. Bir firmanın yeri, içindeki çalışanlar, ürünleri ve daha birçok şeyi kurumsal kimliktir.
Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimlik oldukça geniş bir yelpazedir. Kurumsal kimliği tanımlamak için pek çok açıdan bakmak gerekmektedir ancak kısaca bir açıklama yapmak gerekirse kurumsal kimlik aslında bir kurumun her şeyidir. Kurumun bulunduğu çevreden, kartvizitlerine kadar, müşteri iletişimlerinden markanın çalışanlarına kadar her şey kurumsal kimlik grubuna girmektedir. Kurumsal kimlik hakkında pek çok yorum yapılabilir. Bununla birlikte kurumsal kimlik birçok açıdan ele alınabilir. Yani kurumsal kimlik eskiden sadece kartvizitler, postitler gibi basit şeylerden oluşmakta idi ancak günümüzde kurumsal kimlik çok daha geniş bir yelpazeye açılmaktadır. Kurumsal kimlik bulunduğu çevreye kadar birçok içeriği de içinde barındırmaktadır.

Bir firmanın kurumsal kimliği olmalıdır. Bu zorunludur aslında. Bunun temel sebebi ise kimliği olmayan bir firmanın kısa sürede yok olmasıdır. Her firmanın bir kimliği olmalıdır. Bu sayede firma uzun süreli var olabilir ve kendi karakterini oluşturmuş olur. Bunun birçok açıdan önemi vardır. Firmalar örneğin müdür değiştirebilirler. Ancak firmanın kendi kurumsal kimliği yok ise bu süreçte o müdürün şeklini alacaktır. Sonraki değişiklikte ise yine başka bir müdürün şeklini alacaktır ve firma içerisindeki en ufak veya en büyük değişiklikler firmanın karakterini büyük oranda etkileyecektir.

Ancak firmalar kendi kurumsal kimliklerini oluşturursa bu konuda bir sıkıntı çekmezler. Yani kim değişirse değişsin veya firma içinde büyük veya küçük değişiklikler yapılırsa yapılsın firmanın dışarıdaki görüntüsü yani imajı ve içerisindeki işleyiş asla değişmez. Kurumsal kimlik bir kartvizitten çok daha fazlasıdır bu nedenle.

Kurumsal Kimlik Ne Anlama Gelmektedir?

Kurumsal kimlik kısaca bir firmanın her şeyidir. Bir firmanın yeri, içindeki çalışanlar, ürünleri ve daha birçok şeyi kurumsal kimliktir. Günümüzde kurumsal firma kimliği oluşturmak ise bir meslektir. Yani buradan bile kurumsal bir kimlik oluşturmanın ne kadar zor olduğunu anlamak gerekmektedir.

Kurumsal kimliği artık pek çok firma daha kurulduğu ilk zamanlardan itibaren özel olarak tasarlatmaktadır. Kurumsal firma oluşumu için danışılması gereken ve bu işi profesyonel olarak yapan pek çok insana ve kuruma danışmak gerekmektedir.

Kurumsal kimlik geniş bir yelpazeye sahiptir ve içeriğinde pek çok şey barındırmaktadır. Kurumsal kimlik oluşumunda pek çok parça vardır ve bu parçalar birleşmelidir. Ancak bu şekilde gerçek bir kurumsal kimlik oluşturulur. Kurumsal kimliğin parçaları bir yapboz gibi iç içe geçmelidir. Kurumsal kimlik oluşumunda birden fazla parçalar vardır bunlar birbiri ile uyuşmalı ve toplum tarafından her biri çekici unsurlar olmalıdır.

Kurumsal kimliği oluştururken bir ekip çalışması yapılmalıdır. Ekip çalışmasının önemi ise çok seslilik barındırmasıdır. Topluma hitap eden bir firmanın kurumsal kimliği çok seslilik sonucu oluşmalıdır. Ancak bu şekilde birden fazla kitleye hitap edilebilir.

Kurumsal Kimliğin İçerisinde Neler Yer Almaktadır?

Kurumsal kimlik bir yelpazedir ve içeriğinde pek çok öğe barındırır. Bunları sırayla açıklamak gerekirse;

  • Kartvizit
  • Firma çalışanları
  • Broşürler
  • Dosyalar
  • Logo
  • Firmanın konumu gibi pek çok içeriği bir arada barındırmaktadır.

Kurumsal kimlik oluştururken her biri bir arada ve uyumlu olmalıdır. Örneğin logo ile kartvizit birbiri ile aynı olmamakla birlikte bir arada ve uyum içinde olmalıdır. Aynı şekilde çalışan giysileri veya firmanın bulunduğu yer de her biri bir arada bulunmalıdır ve asla rahatsız edici olmamalıdır.

Her bir özelliği bir arada değerlendirmek gerekmektedir. Kartvizit bir firmanın görsel olarak tıpkı logo gibi insanlara hitap etme şeklidir. Logo sayesinde ve kartvizit ile birlikte firmanızın bir görseli olur. Firma görselleri temsilci olarak bilinmektedir. Hatta en iyi temsilci logo ve kartvizitlerdir. Kartvizitler çalışanlara özel olsa da logo ve tasarım ortaktır. Bu nedenle tasarım burada da ön plandadır. Ancak bu süreçte öyle bir logo ve kartvizit tasarımı yapılmalıdır ki ancak bu sayede kendi kimliğinizin ilk unsurunu yani görsel unsurunu yansıtmış olursunuz. Görsel açıdan bir firmanın varlığı da önemlidir.

Bununla birlikte firma çalışanları ve firmanın bulunduğu yer de önemli bir faktördür. Firma çalışanları gün içerisinde ve her saniye firmayı temsil eden önemli faktörler olarak bilinmektedir ve firma çalışanları buna göre eğitilmelidir.

Kurumsal Kimlik Ne İşe Yaramaktadır?

Kurumsal kimliğin pek çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle firmanızın ömrünü uzatacaktır. Bu açıdan oldukça önemlidir. Firmanızın ömrünü uzatmak istiyorsanız ve firmanıza bir kimlik vermek istiyorsanız bunun için bu alanda başarılı olarak çalışan ve bunu profesyonel olarak yapan insanlar ile çalışmak önemlidir. Bu sayede bir kimlik oluşturabilirsiniz. Firma ile uyumlu bir konsept ve beraberinde bir kimlik oluşturmak oldukça zor bir işlemdir ve bunu sağlamak için de profesyonel olarak gerekmektedir.

Aynı zamanda kurumsal kimlik birtakım tasarımları da beraberinde getirir. Bunun için bir tasarım ekibi oluşturabileceğiniz gibi aynı şekilde bu işi yapan dışarıdan tasarımcılar ile de bu planı yapabilir ve tasarımı onlara yaptırabilirsiniz.

Kurumsal Kimliğin Avantajları Nelerdir?

  • Kurumsal görüntünün temelini kurumsal kimlik oluşturur. Tıpkı insanlar gibi kurum, kuruluş ve firmaların da bir kimliği olmak zorundadır.
  • Tasarım kurumsal kimliğin temelinde önemli bir konumdadır. Bu nedenle tasarım alanına yüklenmek ve başarılı sonuçlar çıkarmak gerekmektedir. İyi bir tasarım akılda kalıcı olandır. Bu sayede akılda kalıcı bir firma olmanın ilk adımını atarsınız.
  • Çalışanlarınız tasarımınızın ve misyonunuzun arkasında olmalı ve buna göre davranmalıdır. Çalışanların giydikleri, duruşları, oturup kalkışları bile bir markanın kimliği olarak görülmektedir. Pek çok açıdan bir firma için çalışanlar temsili bir görev görmektedir.
  • Kurumsal kimliğin avantajı arasında kurumsal kimliğin ömür boyu olması da gelmektedir. Firmanız olası değişimlerden etkilenmez. Bu sayede uzun ömürlü ve her daim aynı kalitede bir kimliğe sahip olur.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın