Mobi̇l Uygulama Yazılımı
Buradasınız: Anasayfa / Hi̇zmetleri̇mi̇z
Mobil Uygulama Yazılımı
Mobil Uygulama Yazılımı

Android, Windows Phone ve iOS gibi işletim sistemli cep telefonları ve akıllı cihazlarda kullanıcıların işlemlerini daha hızlı ve daha kolay şekilde yapmasını sağlayan kodsal yazılımlara Mobil Uygulama Yazılımı adı verilir.

Gerek akıllı cep telefonlarında gerekse tabletlerde kullanıma uygun olarak hazırlanan yazılımlar aynı zamanda mobil uygulama olarak da adlandırılır. Teknolojik olarak farklı işletim sistemine sahip olan tüm mobil cihazlar için oluşturulan yazılımlar, işletim sistemlerinin her birine uygun farklı şekilde piyasaya sürülür.

Hem Android işletim sistemi hem Windows hem de iOS işletim sistemi için uygun tabanlı mobil yazılımlar üretilir. Ortaya çıkarılan mobil uygulamalar her türlü yazılım mobile uygun hale getirilir. Böylelikle hem kullanım çeşitliliği hem de kullanım memnuniyeti yaratılır.

Tabletlerden ya da cep telefonlarından indirilen yazılımlar aplikasyon olarak kullanılır ve kullanıcılar herhangi bir web sitesi kullanımına göre araya arama motoru eklemeden istediği içeriye hızlı ve rahat ulaşım sağlar.

Estetik Ve Teknik Olarak Eksiksiz

Arama motoru Google'ın sahip olduğu Android yazılımlar için EClipse ya da Android Studio programlarını kullanılması gerekir. Sahip olduğu iOS işletim sistemi içinde mobil uygulamayı geliştirebilmek adına XCode yazılımı hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmak gerekir.

Mobil Uygulama Yazılımı hayatın her yerinde kullanılabilir hale geldi. Uzaktan kumanda edebilme özelliğine sahip olan klima ve televizyon gibi cihazları kontrol etmek için kullanılan yazılımlardan aynı zamanda herhangi bir ürünü satın almak ya da insanlarla iletişim kurmak için de faydalanılır.

Uygulaması zor olan cep telefonlarının bazı özelliklerini bu yazılımlar ile daha kolay şekilde kullanmak söz konusudur. Örneğin cep telefonlarının flash özelliğini el feneri gibi kullanmak mobil yazılımlar sayesinde gerçekleşir. Mobil cihazlar üzerinde sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanan mobil yazılımlar hayat kurtarıcı niteliktedir.

Yazılım süreci kapsamında bir uygulamanın geliştirilme sürecinde ki ilk fikir ve bu fikrin ulaşmayı hedeflediği kitlenin önceliklerinin belirlenmesi yer alır. Aynı zamanda hazırlanan uygulamanın kullanıma uygun bir tasarım ve yazılım sürecinden geçmesi, estetik ve teknik olarak eksiksiz tamamlaman yazılımın piyasada birliğinin arttırılması da süreç kapsamındadır.

Tüm bunlara ilave olarak indirilme oranın artması için iyi bir pazarlama stratejisinin oluşturulması da yazılım süreçleri kapsamındadır. Teknoloji tabanlı bir çağda yaşayan toplumlarda alışkanlıkların çoğu artık elde bulunan akıllı telefonlar ya da tablet üzerinden belirleniyor.

Hayat Kurtarıcı

Kullanılan cihazlar için uygun yazılımlar ve geliştirilen mobil uygulamaları birçok insan açısından hayat kurtarıcı olarak nitelendirmek mümkün.

  • Alışveriş için oluşturulan yazılımlar
  • Spor için oluşturulan yazılımlar
  • Sağlık bilgileri için oluşturulan yazılımlar
  • Beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için oluşturulan yazılımlar
  • İnsan sağlığını kontrol altında tutmak için oluşturulan yazılımlar gibi birçok farklı şekilde örneklendiren mobil yazılım çeşitleri bulunur.

Tüm mobil yazılım çeşitleri her alanda insanlara fayda sağlar ve kullanım kolaylığı açısından pratik ve hıza sahiptir. Her bir saniyenin önemli olduğu yaşam şartlarında uygulamaların sağladığı hız ve güvenilirlik aynı zamanda zaman tasarrufu imkanı da oluşturur.

İnsanlar işlerini çok daha hızlı ve çok daha basit şekilde çözebilir. Ayrıca geliştirilen oyun yazılımları sayesinde değişen oyun alışkanlıkları keyifli vakit geçirmeye yardımcı olarak değerlendirilebilir. İster büyük ister küçük tüm işletmelerin Mobil Uygulama Yazılımı sayesinde mobil dünyada kendi reklamını tanıtımını ve pazarlamasını rahatlıkla yaptığını söylemek söz konusudur.

Her kullanıcı kendi adına kullanılabilir olarak gördüğü ya da fayda sağlayacağı uygulamaları aktif olarak kullandığından reklam açısından yazılımların şirketlere faydası oldukça fazladır. Özellikle cep telefonu fonksiyon ve işlevlerinin artması yazılımcıları bu konuda yenilikler oluşturmaya zorluyor.

Artık bilgisayarda yapılabilen her şey cep telefonlarında da yapılıyor internet bağlantı hızının ve cep telefonlarının 4,5 G ile arttırılması mobil yazılımların çeşitlenmesinde imkân sağlıyor.

Güçlü Rekabet

Artan cihaz sayısı ücretsiz şekilde piyasaya sunulması nedeniyle Android mobil yazılımlarının geliştirilmesi aşamasında ciddi oranda bir artış gözlemleniyor. Mobil Uygulama Yazılımı geliştirilmesi konusunda detaylı bilgiler veren Google arama motoru Play Store'da yayınlanan yazılımına kadar kullanıcısının uygulama hatası aldığını ya da ne şekilde düzenlenebileceği bilgisini veriyor.

Böylelikle uygulama geliştiricileri ve yazılımcılara hataların giderilmesi konusunda yardımcı oluyor. iOS uygulama azlığının nedeni yazılımın özgün olduğu görülen ve açık kaynak kodlarını piyasaya konulmamasıdır.

Mevcut pazar içerisinde kendisine çok fazla yer bulmayan Windows işletim sistemi ise cep telefonlarında bulunan uygulama mağazalarında sınırlı sayıda ürün görünmesini sağlıyor.

Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre insanların cep telefonu ve tablet üzerinden internete bağlanma oranı yüzde 65 olarak açıklanmıştır. Cihaz markasına ait bir uygulamanın olması bu kadar büyük bir pazara hitap edilmesi marka bilinirliği ve çoklu kanal üzerinden ulaşım için oldukça önemlidir.

Uygulamanın temel amacı her kanal üzerinden hedef kitleye mümkün olduğu kadar hızlı şekilde ulaşmaktır. Ticari bir altyapıya da firma profilini yansıtacak yapıda tasarlanan mobil uygulamalar farklı platformlarda insanların işletmeyi ya da markayı takip etmesini sağlar.

Ayrıca satış kanallarına genişletmesi ile birlikte uygulama dükkânlarında proje ya da markanın yer almasının mümkün hale getirir. İlk olarak iOS ve iPhone işletim sisteminin tanıtımı ile birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de akıllı telefonlara olan rağbet en üst düzeye çıkmış durumdadır.

Özellikle iOS işletim sistemleri ile Android işletim sistemleri arasında yaşanan inanılmaz güçlü rekabet, akıllı cihazların hızlı bir şekilde gelişmesine imkan sağlamakta.

Profesyonel Bir Görünüm

Rekabeti sağlayan temel unsur işletim sistemlerinin uygulama geliştiricilerine konulan sınırları kaldırmayı çalışması ve bununla bağlantılı olarak daha yüksek donanımlar olmasıdır. Yüksek donanımlar aynı zamanda çok daha iyi şekilde tasarlanan aynı zamanda yüksek grafikli uygulamaları beraberinde getirmektedir.

Mobil işletim sistemlerinde yaşanan bu hızlı gelişme ile birlikte mobil uygulamalar daha yaratıcı, daha akıllı daha aktif hale gelmiştir. İnsanlar akıllı cihazlarla ya da telefonları ile uygulamalarda çok daha fazla vakit geçirir durumdadır.

Akıllı telefonlar ile geçirilen zamanın büyük bölümünde kullanıcılar sosyal medya uygulamaları ile alışveriş şirketlerinin uygulamalarına daha fazla ilgi göstermektedir. Yapılan yurt dışı kaynaklı bir araştırmaya göre insanlar boş vakitlerinin yüzde yetmiş gibi oldukça yüksek bir dilimini akıllı telefonları ya da akıllı cihazlarını kullanarak geçirmekte.

Bu kadar fazla zaman harcanmasından dolayı şirketler bunu bir nimet olarak değerlendiriyor ve yararlanmak için büyük fırsatlar oluşturuyoruz. Aynı zamanda firmalar bu bilinç mobil uygulama sektörüne çok ciddi oranlarda yatırımlar yapıyor.

Hedefi profesyonel bir görünüm ve marka değeri oluşturmak olan işletmeler mobil uygulama sahibi olmak için atılması gereken her adımı tereddütsüz atıyor. Bu sayede ulaşmak istenen hedef kitleye çok daha kolay ve çok daha hızlı şekilde ulaşma imkanı sağlanıyor.

Düzenlenen kampanyalar, etkinlikler ya da indirimler mobil uygulama aracılığı ile hedef kitleye iletiliyor. Sağlanan bu avantajlar dijital pazarlama noktasında işletmelere ve markalara oldukça büyük bir destek sağlıyor.

Genellikle ürün ve hizmet satışının gerçekleştiği e-ticaret sitelerinin mobil uygulamaya sahip olması hedef kitlesi ile arasındaki bağı daha da güçlendiriyor ve böylelikle daha fazla insana ulaşabilme şansı sağlanıyor.

Optimize Edilen Yazılım

Yapılan bir ankete göre insanlar yaptıkları alışverişin yüzde 80 gibi yüksek bir dilimini internet üzerinden gerçekleştiriyor. Mobil Uygulama Yazılımı tüm bu nedenlerden dolayı her geçen gün çok daha fazla gelişiyor ve popülaritesi her geçen gün daha da artıyor.

Geçtiğimiz yıl mobil uygulama gelirlerinin yaklaşık olarak 600 milyarda olarak açtığı tahmin ediliyor hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen tabletler ve akıllı telefonların toplumdaki yeri mobil deneyimlerin belirleyici rolünün de bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşanan deneyimler çerçevesinde mobil cihazlar için uyarlanan yazılımlar her geçen gün çok daha fazla değerini arttırıyor. Artan bu değer sayesinde marka ve firmalar varlığını sürdürebilmek adına birbiriyle yarışa giriyor.

Sürekli üreten ve büyümeye devam eden sanayi, markaların firmaları ve işletmeleri cezbetmesinin yanı sıra katma değer sağlaması ile de öne çıkıyor. Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte mobil ve web, iş geliştirme, varlık sürdürme, satış arttırma, aktif iletişim kurma bir pazarlama platformları da farklılaştı.

Akıllı telefon ya da tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlar için ürün ve donanım özelliklerinden yararlanarak optimize edilen bir yazılımın oluşturulması ve geliştirilmesine mobil uygulama geliştirme adı verilmektedir.

Ağ bağlantısı kurarak çalışan mobil uygulama geliştirme işlemi yüklenebilir yazılım paketleri oluşturur. Bir uygulama programlama arayüzü (API) ile veri erişimi ve hedef cihazlarda test etmeyi içermektedir.

Uygulama Türleri

En basit uygulamalar PC tabanlı uygulamaların bir mobil cihaza taşınmasını sağlarken bazı uygulamalarda sınır ve avantajlarından yararlanarak özel olarak uygulama geliştirmeyi içerir.

Mobil Uygulama Yazılımı uygulama türleri 4 farklı şekilde değerlendirilir;

  • Yerel mobil uygulamalar
  • Platformlar arası yerel mobil uygulamalar
  • Hibrit mobil uygulamalar
  • Aşamalı web uygulamaları şeklinde mobil uygulama geliştirmenin 4 farklı yaklaşımı bulunmaktadır.

Bunlar arasında tercih yapılırken her birinin farklı avantajları ve dezavantajlara sahip olduğunu bilmek önemlidir. Geliştiriciler projeler için doğru geliştirme yaklaşımları seçer.

Uygulama için gerekli olan bilgi işlem kaynaklarını, kullanıcı deneyimini, zaman kriterini, bütçeyi ve uygulamayı korumak adına mevcut kaynakları göz önünde bulundurur.

  • Yerel mobil uygulamalar iOS ve Android gibi cihaz işletim sisteminde doğrudan çalışır.

Platform sahibi tarafından sağlanan programlama dilinde ve normlarda yazılır. En iyi çalışma performansını verir ve cihaz uygulama programlama arayüzüne doğrudan erişim imkanı sağlar. Ancak maliyeti yüksek olan uygulamada her platform için birden fazla kod tabanı gerekmektedir.

  • Platformlar arası uygulamalarda cihazların işletim sisteminde çalışan genel uygulamada derlenmektedir.

Değişik programlama dillerinde ya da farklı normlarda yazılabilir, tek kod tabanı birden fazla platform için yeterlidir aynı zamanda uygulamayı oluşturmak ve korumak oldukça kolaydır. Cihaz özellikleri için kütüphane ve köprülere ihtiyaç durağın uygulamada bu ihtiyaçlardan dolayı performans sınırlıdır.

  • Karma mobil uygulamalar, JavaScript, Html5 ve Css gibi standart web teknolojileri ile oluşturulur ve uygulama yükleme paketleri olarak yazılır.

Apache cordova aracılığı ile yerel cihaz ama programlama arayüzü (API) için bir tarayıcı ile köprü sağlayan bir web kapsayıcısı üzerinde çalışır. Web geliştirme setleri kullanımını desteklemesi ile birlikte aynı zamanda web ve mobil uygulamalar arasında kod tabanı paylaşılabilir. Ancak yerel uygulamalara göre performansı çok daha düşüktür aynı zamanda yerel cihaz özellikleri için sınırlı desteğe sahiptir.

  • Aşamalı web uygulamaları; Geleneksel mobil uygulama geliştirmeye alternatif bir yaklaşım sunan aşamalı web uygulamaları çevrimdışı çalışır.

İleri web uygulaması benzeri bir kullanıcı deneyimi sağlar, arka plan işlemleri ve cihaz ana ekranına bağlantı ekleme özelliğinin yanı sıra tarayıcı özelliğini de kullanan web uygulamasıdır.

Hem web hem de mobil cihazlarda kullanılır, kurulum gerektirmeyen uygulama URL ile erişim imkânına sahiptir. En büyük dezavantajı genel cihaz özellikleri için sınırlı desteğe sahip olmasının yanı sıra uygulama özelliklerinin kullanılan tarayıcıya bağlı olmasıdır.

Programlama Dilleri

Mobil uygulama geliştirme endüstrisi son yıllarda inanılmaz bir artış göstermektedir, dünya çapında büyümeye devam eden sektörde ve Mobil Uygulama Yazılımı için en sık kullanılan programlama dilleri ve işlevleri şu şekilde açıklanmaktadır;

  • Html5; mobil cihazlarda Web tabanlı uygulama geliştirmek için ideal bir programlama dilidir. Uygun maliyete sahip olan program birçok farklı tarayıcı tarafından farklı şekillerde desteklenmektedir.
  • Objective-C; Apple tarafından seçilen programlama dili sağlam ve ölçek denir uygulamaları için idealdir. Kullanımının kolay olmasının yanı sıra aynı zamanda C++ ile birlikte kullanılır. IOS uygulamaları için bir programlama dili olan Objective-C, MacOS ve iOS çerçeveleri ile entegre edilir.
  • Swift; iOS ve Linux için Apple tarafından tercih edilen en yeni programlama dilidir. Basitleştirilmiş bir sürüm gibi olan program Objective-C ile birlikte çalışır.
  • C++; hem Android hem de Windows için en sağlam ve en uygun programlama dilidir. Genellikle düşük seviyeli programlama için tercih edilir ve bankacılık, finans ve üretim sektörlerinde kullanılır.
  • C#; Windows Phone uygulama geliştirmeleri için mükemmel bir programlama dilidir. Microsoft tarafından geliştirilmiş güvenli ve basittir aynı zamanda .Net çerçevesine erişim sağlamaktadır.
  • Java; Android işletim sistemi Java ile yazılmasından dolayı Android uygulama da en çok tercih edilen dillerden biridir.
  • Phyton; masaüstü GUI oluşturma, yazılım geliştirme, web uygulama geliştirme, sayısal veri analiz ve hesaplaması için yaygın olarak kullanılan üst düzey programlama dilidir.
  • js; hızlı Mobil uygulama geliştirmeye olanak sağlayan dil ticari kullanımların yüzde 70'ini kapsayan eklentilere sahiptir.
  • PHP; içine html görülebilen betik, web tabanlı, çok geniş ve genel kullanıma sahip programlama dilidir. Dinamik web sitelerini oluşturmak için kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda sunucu uyumlu ve platformlardan bağımsızdır.

Mobil cihazlarda kullanılmak için hazırlanan özel yazılımlar olan Mobil Uygulama Yazılımı için dikkat edilmesi gereken en önemli konu cihazın işletim sistemidir. Çünkü farklı işletim sistemlerine göre farklı mobil yazılımlar üretilmektedir.

Ancak her türlü yazılımı her türlü Mobilya uygun hale getirmek ve söz konusudur. Yazılımlar sayesinde istenen her yerden ve her işlemin yapılabilmesi sağlanır. Kullanıcılar web sitesini arama motorları üzerinden değil direkt olarak ulaşma ve daha hızlı işlem yapma şansına sahip olur.

Firmalar açısından ele alındığında ise web sitelerine göre Mobil Uygulama Yazılımı hedef kitlesine biraz daha yakın olmaya imkan sağlar.

Neden Biz Neden Crea Works’u Tercih Etmelisiniz

Crea Works’u tercih etmek için tecrübe ve güven dışında en iyi fiyat garantisi gibi birçok farklı neden var. Uzun yıllardır sektörde birçok alanda faaliyetlerini yürüten firmamız kurumsal kimliğini yansıtan yaratıcı uygulamalar geliştirmektedir.

En popüler cihaz olan iPhone yazılımı için ios işletim sistemi firmaya da girişimcileri mobil platformlarda daha etkin olmasını hedeflemektedir. Kullanıcı kitlesi ile göz donduran Android mobil uygulamamızı hüzünlü almayı özellikle tavsiye ediyoruz. Mobil uygulama yazılımı yaptırmak isteyen firma marka ya da şahısların taliplerini, hedef ve ihtiyaçlarını dinleyerek kendi yorum ve önerilerimiz ile projeler gerçekleştiriyoruz.

Yazılımlara başlamadan önce gelen talepleri en iyi şekilde analiz ediyor ve oluşabilecek tüm aksaklıkları işlemlere başlamadan önce tespit ederek sorunsuz ve kaliteli hizmet sunuyoruz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın