Logo Tasarımı Yaparken Nelere Di̇kkat Etmeli̇?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
3 Nisan 2021, Cumartesi
Logo Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Logo tasarımı markaların, kurum veya kuruluşların onları en iyi anlatan logolarının tasarımıdır.
Logo Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Logo tasarımı pek çok firma ve kuruluş için oldukça önemlidir çünkü bir nevi imza görevi görmektedir. İnsanlar firmanızı veya kuruluşunuzu logo ile hatırlar bu nedenle akılda kalıcı bir logonuz olması sayesinde kalıcı bir marka olmanın ilk adımını atmış olursunuz.

Aslında logo bir reklamdır. Bir pazarlama stratejisidir. Ancak hareket eden bir video şeklinde değil de bir görsel şeklindedir. Tasarlanmış bir görsel olarak ifade edebiliriz logoyu. Amacı ise markanızın reklamını yapmaktır ve markanızın ana teması olmaktır. Ancak bazı markaların logoları bu kadar iyi olmaz ve o marka akıllarda kalmak için ilk fırsatını kaçırmış olur. Her markayı yıllar geçse bile logosunu hatırlatabilmelidir. Aynı şekilde logolar değişmemelidir. Bu oldukça önemli bir özelliktir. Ufak yenilikler ve güncellemeler yapılacak olsa da bu güncellemeler orijinal logonun üzerinde ciddi oynamalar olmamalıdır. Orijinal logo daima görünür olmalıdır.

Logo tasarımları markalar dışında başka durumlar için de kullanılabilir. Bunlara en başta kurum ve kuruluşlar örnek verilebilir. Birçok devlet dairesinin bile logosu vardır ve pek çok insan tam ismini bilmese de buna göre yani logoya göre bir yorum yapabilmektedir. Logolar konusu olan kurum ve kuruluşu anlatmalı ancak yaratıcı ve basit olmalıdır. Basit bir logo oldukça hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Logo Nedir?

Logolar aslında bir işarettir. Pek çok firma, kurum ve kuruluşun bir logosu olması aslında onun bir belirtecidir. İsme gerek duymadan sadece başarılı bir logo ile tanıtım yapabilen pek çok kuruluş vardır. Logolar aslında amblem görevi görmektedir ve markanın yüzü logodur. Bir marka ismi verildiğinde akla ilk logo gelmelidir. Ya da bir logo gördüğünüzde üzerinde ismi yazmıyor olsa bile markanın ismini bilebilmeniz gerekmektedir.

Logolar oldukça çeşitlidir ve her markanın farklı, kendine özgü bir logosu olmalıdır. Benzerlik olması yani diğer logolar ile bir benzerlik kurulduğunda aslında bu hiç de iyi bir yöntem değildir. Her marka kendini anlatan kısa, öz ve net birkaç özelliğe sahip olmalıdır. Basit olmalıdır. Birçok şeye evrilebilir bir logo olmalıdır.

Bir logoda onun ayırt edici farklı bir görüntüsü olmalıdır. Onu anlatmalıdır ancak olabildiğince basit ve akılda kalıcı biçimde olmalıdır.

Logo Tasarımı Nedir?

Logo tasarımı markaların, kurum veya kuruluşların onları en iyi anlatan logolarının tasarımıdır. Logo tasarımı yapabilmek oldukça zordur. Bu nedenle işinin ehli logo tasarımcılarını tebrik etmek gerekmektedir. Logo tasarımları yapılan yere özgü olmalıdır. Ancak bu özgünlüğe karşın herhangi bir karmaşa içerisinde olmamalı ve içerisinde fazlalık barındırmamalıdır. Çok net, kısa ve öz olmalıdır. Ancak bu şekilde marka ile logo bir arada özdeşleşebilir.

Logo tasarımı yapabilmek için birtakım programlar bilmek gerekir. Aynı şekilde logo tasarımı için renk, desen gibi pek çok bilgiye de sahip olmak önemlidir. Burada görsel bir zeka gereklidir. Elbette günümüzde internetten ve bilgisayar üzerinden kullanılan uygulamalardan yapılabilmektedir. Ancak logoyu elle çizmek ilk aşama için en iyisi olacaktır çünkü logonun kolaylığı ve elle çizilebiliyor olması ayırt edici bir nokta olarak bilinmektedir.

Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?

Logo tasarımı yapabilmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi bu alanda pek çok uygulama bulunmaktadır. Çizim tabletleri veya çizim uygulamaları yeterli olacaktır. Ancak bu uygulamaları bilmek asıl önemli olandır. Bu uygulamaları bilmek ve pratik bir biçimde kullanmak bir logo tasarımcısı için gereken ana noktalardan biridir. Bunun dışında görsel bir yetenek de olmalıdır.

Görsel anlamda bir yeteneğe sahip olmak bir logo tasarımcısının en gerekli özelliklerden biridir. Çünkü bir marka için tek bir logo yapılmaz. Birden fazla logo yapılmalıdır. Bunların hepsi marka sahibine veya bu işe bakan kişi veya kişilere iletilir ve onaylanmaz ise yapılmaya devam edilmelidir. Yani göründüğü kadar kolay ve basit bir süreç değildir.

Aynı şekilde logo tasarımı yaparken bunun hukuki olarak da düşünülmeli ve benzeri olup olmadığına dair araştırmalar da yapılmalıdır. Logo tasarımı hem sürekli yeni fikirler üretmenizi ister hem de bu fikirler ve beraberinde tasarımlar her zaman oldukça başarılı olmalıdır.

Logo Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Logo tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok unsur vardır ancak öncelikle başlıkları belirtmek gerekmektedir:

  • Sade olması gerekmektedir. Abartılı veya çok karmaşık logolar markanın anlaşılması ve adaptasyon açısından olumsuz bir etki yaratacaktır.
  • Abartılı boyutlara sahip olmaması önemlidir. Göze batmadan çekici bir logo olmalıdır.
  • Yazı olup olmayacağına karar vermek gerekmektedir. Olacaksa da boyutuna ve duruşuna dikkat edilmelidir.
  • Tamamen özgün olmalıdır ve herhangi bir logoya benzememesi temel noktadır.
  • Renk kullanımı marka ile ilişkilendirilebilir olmalıdır. Alakasız olmamalıdır.
  • Markaya ve bulunduğu sektöre uyumlu bir logo şarttır. Uyumsuz olursa absürt görünecektir.
  • Pratik olması gerekmektedir. Pek çok insanın aklında kalacak kadar pratik olmalıdır.
  • Markayı yansıtmalıdır. Ancak bu şekilde marka ile ilişkisi anlaşılabilir. Alakasız logolar pek de dikkat çekici değildir.
  • Logonun birden fazla görsele veya yazıya sahip olması olumsuz bir etkiye sahip olacaktır çünkü karmaşık olacaktır.

Logo Tasarımında Trendler Önemli Midir?

Logo tasarımında ve diğer her şeyde trendler önemlidir ancak bir marka uzun ömürlü olmayı hedefliyorsa logo tasarımında trendlere dikkat etmek yanlış bir hareket olabilir çünkü markalar her zaman uzun ömürlü olmayı hedefler ve logoları da her daim uzun ömürlü olması gerekmektedir. Logo tasarımında trendleri takip ederek bir logo tasarlatmak doğru bir hareket olmayacaktır. Önemli olan logo ile markanın tamamen uyuşması ve iç içe olmasıdır. Ancak bu şekilde markanız ile en uyumlu logoya sahip olabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın